10 Retete de Post Rapide si Delicioase la Indemana Oricui

retete de post rapide

Persoanele care tin post, chiar daca nu mananca carne sau alte alimente care nu trebuie consumate in acea perioada, trebuie sa aiba posibilitatea de a prepara niste retete de post rapide si gustoase.

Acestea trebuie sa fie cat mai variate si sa includa cartofi, diverse legume sau peste, dar pot sa cuprinda si mancaruri tip desert foarte delicioase care sa fie potrivite pentru toti membrii familiei.

1. Aperitiv de post

4-5 cartofi fierti in coaja, 1 castravete murat, 1 ceapa, 4 mere, verdeata tocata, 1 ceasca ulei, 1 sfecla rosie fiarta

Se taie ceapa felii subtiri si se pune intr-o cratita cu uleiul. Cand s-a inmuiat, se adauga sfecla si merele taiate felii subtiri, castravetele taiat cubulete; se rumenesc impreuna 15 minute, dupa care se adauga cartofii taiati cubulete.

Se acopera vasul, se adauga 1 ceasca de apa si se lasa la foc mic sa scada. Se ia de pe foc si se adauga verdeata tocata.

2. Cartofi cu mere

6 cartofi, 6 mere, zeama de lamaie, putin zahar, 1 ceapa prajita, sare

Cartofii curatati si taiati bucatele se fierb in apa cu sare. Cand sunt aproape moi, se adauga merele taiate bucatele si se fierb impreuna pana scade sosul. Se adauga zahar si zeama de lamaie. Se servesc cu felii de ceapa prajita.

3. Mancare de praz

1 ceapa, 2 fire praz, 1/2 pahar ulei, 1 lingura bulion, 1 ceasca orez

Clatiti putin ceapa in ulei, dupa care puneti prazul curatat si spalat, taiat pe lungime, apoi in bucatele de 3-4 cm. Dupa ce s-a inmuiat, adaugati lingura de bulion, sare si 2 cani de apa.

Lasati vasul acoperit, la foc mic, pana se inmoaie prazul, dupa care adaugati si orezul. La sfarsit, adaugati 1/2 lingurita piper.

4. Mancare de gutui cu vin

1,5 kg gutui, 200 g zahar, 100 ml ulei, 100 ml vin alb, 50 g faina, 250 ml apa

Gutuile se spala, se sterg si li se scoate casuta cu samburi, dupa care se taie in felii groase. Se dau prin faina si se rumenesc in ulei incins, se scot si se asaza pe hartie absorbanta.

In uleiul ramas se pune faina in ploaie, se adauga zaharul, se amesteca pana se caramelizeaza zaharul si se stinge totul cu vinul si apa; se mai lasa sa fiarba la foc potrivit pana se topeste zaharul.

Se toarna acest sirop peste feliile de gutui si se mai lasa 5 minute pe foc. Daca sosul este prea subtire, se mai adauga 1 lingura de faina, care se pune la fiert cu feliile de gutui.

5. Peste in pergament

200 g peste (hering, stavrid), 10 ml ulei, 1 lamaie, marar tocat, sare

Se curata pestele, se spala, se pune intr-o hartie pergament unsa cu ulei si se impacheteaza astfel ca marginile sa fie indoite in sus, pentru ca sucul sa nu se scurga.

Se asaza pestele impachetat intr-o tava si se da la cuptor. Se scoate din hartie, se serveste cu lamaie si se presara cu sare.

6. Pizza din cartofi si tofu

1 kg cartofi, 450 g tofu (branza de soia), 600 g rosii, 1 lingura patrunjel verde tocat, 10 g praf de usturoi, sare, piper, cimbru

Cartofii se curata, se taie in felii subtiri si se usuca pe un servet, apoi se prajesc in ulei 5 minute pe o parte, apoi inca 5 minute, intarcandu-i mereu.

Intre timp, se taie rosiile felii si se rade branza tofu. Se adauga la cartofi, apoi se pun cimbrul, patrunjelul, usturoiul, sarea si piperul.

Se da la cuptorul incalzit in prealabil pentru 15-20 minute. Pizza se taie in bucati si se serveste calda, cu muraturi sau salata verde.

7. Prajitura cu margarina

1 pachet margarina, 350 g faina, zahar, nuci macinate, zahar pudra vanilat

Se framanta intr-un castron margarina, se adauga 4 linguri de apa rece si faina. Se framanta cu mana, pana se dezlipeste aluatul. Se face seara si se lasa la rece pana a doua zi, cand se imparte in 5 bucati.

Fiecare bucata se intinde cat este tava, se presara cu zahar amestecat cu nuci macinate, se ruleaza si se coc in tava neunsa 20 minute. Cat sunt calde, se taie si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.

8. Banane cu rom

4 banane, 6 linguri unt, 5 linguri zahar tos, 150 ml rom, 100 g nuci taiate, 1 baton scortisoara rupt in bucati

Intr-un vas termorezistent se presara scortisoara si nucile. Se asaza apoi bananele taiate in doua pe lungime si, peste ele, cate putina margarina.

Se presara deasupra zaharul si se stropesc bananele cu rom, apoi vasul se pune in cuptorul incalzit, la foc potrivit, pentru 20 de minute. Se tine vasul la cuptor pana se inmoaie bananele si se formeaza un sos caramel.

9. Romburi de susan

200 g zahar, 200 g seminte de susan

Semintele de susan se rumenesc pe plita cuptorului. Se caramelizeaza usor zaharul intr-o oala, iar cand incepe sa se coloreze, se toarna peste el semintele de susan. Se amesteca de cateva ori, apoi se rastoarna pe un fund de lemn umezit. Se taie imediat in forma de romburi si se lasa sa se raceasca.

10. Ciorba de varza cu mustar

1 varza alba, 2 cepe, 3 morcovi, 5 cartofi, 100 ml ulei, 50 g margarina, 1 lingurita boia de ardei dulce, 1/2 lingurita boabe de mustar, zeama de la 1 lamaie, sare, piper, chimen

Varza se curata de cotor si se taie fideluta, legumele curatate si spalate se taie marunt, cartofii cubulete potrivit de mari. Se pun toate la fiert in apa clocotita cu sare. Cand sunt aproape fierte se adauga uleiul, boabele de mustar, chimenul, boiaua si piperul. Se potriveste gustul de sare, se acreste cu suc de lamaie si se ia de pe foc. Se serveste fierbinte.

Sursa articol:

Cartea gospodinelor, vol 69, Colectie condusa de Max Banus

Sursa poza:

Photo by VD Photography on Unsplash

(Vizitat de 372 ori, 1 vizite azi)