Am selectat pentru voi cateva retete de gogosi pufoase care mai de care mai interesante si gustoase. Gogosile pot fi de diferite feluri de la cele mai simple sau de post la cele cu praf de copt sau fara lapte.
Retetele din acest articol au ca rezultate niste preparate mai surprinzatoare, fiind mai diferite decat gogosile cu care sunteti obisnuiti, avand in vedere ca pot fi mai aromate, dulci si chiar sarate.
1. Gogosi pripite
Ingrediente: 1 pahar faina, 1 pahar lapte, 4 oua, 1 lingura zahar pudra, 1 bucatica de unt cat o nuca, un varf de cutit de sare, coaja rasa de lamaie sau de portocala.
Mod de preparare: Se fierbe laptele impreuna cu untul si sarea; cand clocoteste, se toarna faina dintr-odata. Se amesteca bine cu o lingura de lemn ca sa nu se formeze cocoloase. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Cand aluatul este caldut inca, se adauga pe rand ouale, amestecand bine dupa fiecare (nu se pune al doilea pana ce primul nu a fost bine incorporat). Se adauga zaharul, vanilia, coaja de lamaie si se amesteca bine.
Se incinge ulei intr-o cratita (plina pana la jumatate), se ia din compozitie cu lingurita si se da drumul in grasimea incinsa. Se prajesc gogosile la foc potrivit, intorcandu-le de pe o parte pe alta. Se scot pe o hartie absorbanta, se pun apoi pe farfurie si se presara cu zahar pudra vanilat.
2. Gogosi cu gem de caise
Ingrediente: 1/4 litri lapte, 100 g unt, un varf de cutit de sare, 1 lingurita zahar, 230 g faina, 7 oua, 100 g gem de caise, 100 g zahar pudra, 2 linguri rom (optional).
Mod de preparare: Se pun pe foc laptele, untul, sarea si zaharul. Se amesteca si cand dau in clocot se toarna faina toata odata, amestecand puternic.
Se mai lasa pe foc amestecand permanent, pana se formeaza o galusca care se desprinde de pe peretii vasului. Se ia de pe foc, se pune aluatul intr-un castron si se lasa sa se racoreasca.
Se adauga 1 ou si se amesteca pana se incorporeaza complet. Se procedeaza la fel cu restul de oua. Compozitia trebuie sa fie neteda si nu foarte tare, astfel incat sa cada de pe lingura. Se ia o foaie de pergament si se taie in patrate de 15 x 15 cm, care se ung cu unt si se lasa la frigider pana se intareste grasimea.
Se pune apoi aluatul intr-un sprit si se spriteaza inele pe bucatile de pergament. Se incinge uleiul intr-o cratita si se lasa aluatul sa curga de pe hartie in uleiul incins.
Se prajesc gogosile cca 6 minute, apoi se intorc si se mai lasa 3 minute. Se scot si se pun sa se scurga pe o hartie absorbanta. Se incalzeste gemul cu 2 linguri apa.
Se ung gogosile cu gem cat sunt calde, apoi se lasa sa se usuce. Se trec apoi printr-o glazura de zahar pudra amestecat cu rom si apa. Se servesc calde.
3. Gogosi cu spuma de fructe
Aluatul: 250 g faina, 2 pahare apa, 150 g unt, 3 – 5 oua, sare.
Umplutura: 500 g zmeura, coacaze, caise sau capsuni, 200 g zahar, 2 albusuri, zeama de la 1 lamaie.
Mod de preparare: Intr-o oala se pun apa, sarea si untul si se fierb. Cand incep sa clocoteasca, se pune toata faina odata si se bate cu telul pana se obtine un aluat gros ca de mamaliga. Se ia de pe foc si se lasa 15 minute sa se raceasca; se adauga ouale unul cate unul, batand tare dupa fiecare.
Apoi aluatul obtinut se bate bine 10 minute. Pe o tava unsa se pun cu lingurita gramajoare din aluat, la anumita distanta una de alta, pentru a avea loc sa creasca.
Se pune tava la cuptor, la foc iute, cca 20 de minute. Gogosile trebuie sa fie bine coapte si uscate pentru a nu se lasa. Se scot din cuptor si se lasa in tava sa se raceasca. Se bat bine albusurile cu zaharul si fructele.
Cand spuma incepe sa se ingroase, se adauga zeama de lamaie, batand inca 30 de minute, pana se intareste bine. Se taie gogosile pe orizontala, se umplu cu crema si se servesc imediat.
4. Gogosi din orez cu fructe uscate
Ingrediente: 30 cirese confiate, 50 g nuci, 80 g stafide, 20 ml sherry, 1/2 l lapte, 1/4 lingurita sare, 40 g zahar, 200 g orez arborio, 50 g unt, 2 oua, coaja rasa de la 1/2 lamaie si de la 1/2 portocala, 10 g drojdie proaspata, 50 g faina, zahar pudra.
Mod de preparare: Ciresele si nucile se toaca marunt. Se pun la marinat in sherry, impreuna cu stafidele cca 1 ora. Intre timp se da laptele in foc, se adauga sarea si 2 lingurite zahar.
Se pune orezul in laptele clocotit si se lasa 4-5 minute, amestecand des. Se adauga untul si se amesteca. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce lichidul este absorbit complet si orezul s-a umflat.
Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se bat albusurile spuma, se adauga treptat restul de zahar, batand cu grija. Coaja de citrice, galbenusurile si drojdia faramitata se amesteca cu orezul caldut.
Se incorporeaza faina, ciresele si nucile (scurse din marinata), iar la sfarsit, albusurile batute spuma. Se incinge uleiul intr-o cratita.
Se umezesc 2 linguri si se ia din compozitia de orez formand galuste. Se toarna in grasimea incinsa si se prajesc 3-5 minute. Se scot pe o hartie absorbanta sa se scurga, apoi se pudreaza cu zahar pudra.
5. Gogosi Novara
Ingrediente: 50 g unt, 6 linguri apa, 100 g faina, sare, 3 oua, 75 g parmezan (cascaval) ras.
Mod de preparare: Untul impreuna cu apa se pun intr-o craticioara pe foc sa fiarba. La primul clocot, se adauga faina dintr-o data si imediat se amesteca cu lingura de lemn sa nu faca cocoloase. Cand compozitia se desprinde de pe cratita si de pe lingura, se ia de pe foc.
Se amesteca in continuare. Cand este aproape rece, se adauga 2 oua, amestecand bine dupa fiecare. Din compozitie, cu un cornet, se formeaza gogosi de marimea unei nuci.
Se ung cu galbenusul ramas, se presara cu parmezan si se asaza in tava la distanta de doua degete una de alta si se coc la foc bun (fara a deschide cuptorul cel putin 10 minute). Se servesc cat sunt calde.
6. Gogosi cu carne
Aluatul: 250 g faina, 150 g unt sau margarina, 3-5 oua, un varf de cutit de sare.
Umplutura: 500 g carne de vita sau de porc, 2 cepe, 1 ou, sare, piper, 2 linguri ulei.
Mod de preparare: Se prepara gogosile la fel ca in reteta de gogosi pripite. Se pune aluatul intr-un cornet si se toarna intr-o tava unsa gramajoare cat o nuca.
Se coc 20 de minute. Separat, se taie carnea in bucati, se amesteca cu ceapa tocata si se pune intr-o cratita cu ulei, la foc mic, sa se inmoaie, turnand din cand in cand cate putina apa.
Dupa ce carnea a fiert, se lasa sa se raceasca si se trece prin masina de tocat, se sareaza, pipereaza si se amesteca cu oul crud. Se taie gogosile pe orizontala si se umplu cu acest amestec. Se servesc calde.
7. Gogosi cu sofran
Ingrediente: un varf de cutit de sare, 2 g sofran, 300 g faina, 1 ou, zahar pudra vanilat.
Mod de preparare: Pentru aluat se pun la fiert 1/2 l apa, sare si sofran, amestecand continuu pana dau in clocot. Se ia vasul de pe foc si se adauga faina. Se amesteca bine cu lingura de lemn pana se formeaza un aluat gros, care se desprinde de pe marginile vasului.
Se lasa sa se raceasca 10 minute. Se adauga apoi oul batut. Se ia o hartie pergament, se taie in patrate de 15 x 15 cm, se ung cu unt si se pun la frigider sa se intareasca grasimea. Se umple o cratita pe jumatate cu ulei si se lasa sa se incinga.
Aluatul se pune intr-un sprit si se spriteaza forme lunguiete si rasucite pe bucatile de hartie. Se rastoarna apoi in grasimea incinsa si se prajesc cate 3-5 minute pe fiecare parte.
Se scot cu spumiera si se pun pe o hartie absorbanta, sa se scurga. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
8. Gogosele de branza
Ingrediente: 250 ml lapte, un praf de sare, 30 g unt, 75 g faina, 2 oua, 250 g branza de oi (cascaval), ulei.
Mod de preparare: Se fierbe laptele cu sare si unt, se adauga faina toata odata si se amesteca pe foc pana se formeaza o gogoasa mare. Se ia vasul de pe foc si se adauga imediat un ou, apoi se incorporeaza celalalt ou si branza rasa (cascavalul ras).
Se introduce compozitia obtinuta intr-un sprit si se formeaza pe o hartie gogosele mici. Se incinge uleiul, gogoselele se desprind una cate una si se prajesc. Se scot, se scurg de grasime pe o hartie absorbanta si se servesc calde sau reci.
9. Gogosele cu mere
Ingrediente: 2 kg mere, 6 oua, 175 g zahar, 400 g faina, 150 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 125 ml ulei, sare.
Mod de preparare: Merele se curata si se dau pe razatoare, se scurge sucul, se adauga zahar, putina sare, galbenusurile, faina, se amesteca bine totul, iar la sfarsit se pun albusurile batute spuma.
Din aceasta compozitie se formeaza gogosi mici, care se prajesc in ulei incins si se servesc pudrate cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
10. Gogosi turcesti
Ingrediente: 400 g aluat oparit, 300 g zahar, 4 linguri coniac, 200 g migdale, 1 lingura esenta migdale sau fistic, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se prepara aluatul din 125 ml ulei, 250 g faina, 250 ml apa, 8 oua, sare. Intr-un vas se fierb apa, grasimea si sarea. Cand clocotesc se adauga toata faina deodata, se amesteca cu o paleta de lemn, apoi se ia vasul de pe foc, se lasa 5 minute sa se raceasca, se adauga ouale unul cate unul, amestecand continuu.
Se incinge uleiul si se toarna cu o lingurita din aluatul oparit omogenizat cu un plic de zahar vanilat. Cand se rumenesc se intorc pe cealalta parte si se scot pe un platou.
Se prepara un sirop din zahar, 3/4 pahar cu apa, iar cand clocoteste se adauga coniacul si esenta de migdale; cu acest sirop se insiropeaza gogoselele, apoi se tavalesc prin barot de migdale (migdalele oparite, curatate de coaja, prajite in cuptor si taiate sau zdrobite).
Sursa articol:
Cartea gospodinelor, vol 69, Colectie condusa de Max Banus
Sursa poza:
Photo by Serghei Savchiuc on Unsplash