Va prezentam in acest articol o serie de retete salate despre care putem spune ca sunt usor de urmat pentru oricine isi doreste sa gateasca niste mancaruri mai usoare care sunt sanatoase, dar si gustoase in acelasi timp.
Salatele pot fi servite in special ca aperitiv, dar si impreuna cu alte mancaruri principale astfel incat sa dea savoare mesei. Veti putea alege dintre mai multe tipuri de retete: de la cele clasice cu legume de vara, cu pui sau cu maioneza pana la cele cu ingrediente mai putin obisnuite.
1. Salata de ardei grasi
18 ardei grasi, sare, 3 linguri otet, 3 linguri ulei
Ardeii se coc pe plita presarata cu sare. Cand s-au copt pe toate partile se pun intr-un vas acoperit, presarati cu sare. Se pot lasa in jur de 10 – 15 minute, dupa care se curata atent de pielita.
In unele cazuri, daca trebuie se mai pot spala. Se asaza in salatiera cu sare, otet si ulei. Puteti sa o serviti asa cum este sau alaturi de un alt fel de mancare.
2. Salata ardeleneasca
200 g orez, 200 g rosii, 4 bucati de anghinara sau 200 g napi fierti, 12 ciuperci fierte, 6 sardele in ulei, 1/2 lamaie, putin mustar, 1 ou, 12 masline mari, 1 galbenus
Orezul trebuie sa fiarba aproximativ 25 minute, dupa care se strecoara si se clateste cu apa rece. Apoi luati Napii, rosiile deja curatate si toate ciupercile, le taiati, dupa care se amesteca cu orezul dar si cu maioneza care este facuta din ulei, 1 galbenus, mustar, sare bineinteles, o mica cantitate de zahar si zeama de lamaie.
Se asaza artistic pe un platou si se garniseste cu feliute de rosii, 1 ou fiert taiat felii, maslinele fara samburi si sardelele.
3. Salata de bureti – 6 persoane
700 g bureti de fag sau ciuperci, sare, 1/2 pahar otet, 1/2 pahar apa, piper boabe, 1 foaie de dafin, 3 linguri ulei, 1 legatura marar
Buretii se spala bine si se fierb 15 minute in apa, cu otet, cantitatea de sare, piperul boabe si foaia de dafin, apoi se dau la rece. Se pun intr-o salatiera cu ulei si mararul tocat.
4. Salata de cartofi
700 g cartofi lunguieti, 3 fire ceapa verde, sare, piper alb, putin zahar, 3 linguri otet, 4 linguri ulei, 5 g mustar, verdeata, 2 linguri supa sau apa calda, 70 g masline
Cartofii trebuie sa fie spalati bine si sa fiarba cu coaja. Se curata de coaja cat sunt inca calzi si se taie sub forma de felii de dimensiuni egale. Separat se face sosul cu otet, ulei, mustar, sare, piper, zahar si ceapa taiata marunt.
Acesta se va amesteca cu cartofii preparati, se pun cu grija in salatiera si se inconjoara cu maslinele fara samburi si verdeata tocata.
5. Salata de castraveti
700 g castraveti proaspeti, 3 linguri ulei, 3 linguri otet, sare, 1 legatura marar
Castravetii se curata de coaja si cu o furculita se scrijeleaza pe toata suprafata; Se taie felii, se da putina sare si dupa 15 minute se storc putin si se pune otet, ulei si sare.
Acestea se vor amesteca, se vor aseza intr-o salatiera peste care se va presara mararul tocat in prealabil. Este recomandat, sa se puna prima oara uleiul, apoi otetul si la final sarea, dupa care trebuie sa fie servita imediat. De asemenea ati putea sa mai puneti, daca doriti, in salata si 2 linguri de smantana.
6. Salata de fasole boabe – 6 persoane
500 g fasole uscata, sare, 3 linguri de otet, 3 linguri ulei, 1 legatura patrunjel, 1 foaie dafin, 1 morcov, 3 fire ceapa verde
Fasolea se spala si se lasa cateva ore in apa. Apoi o puneti la foc impreuna cu apa rece si lasati la fiert 10-15 minute, dupa care strecurati apa.
Puneti iar la fiert in apa fierbinte, impreuna cu morcovul si dafinul si se mai lasa la fiert 1 ora. Apoi verificati si daca inca nu este indeajuns de fiarta, atunci trebuie sa mai lasati la fiert.
Se lasa sa se raceasca in zeama ei, apoi se strecoara si se amesteca cu ulei, otet, sare, ceapa tocata, putin piper si cu patrunjelul tocat.
7. Salata de fasole verde
700 g fasole verde, 3 linguri ulei, 3 linguri otet, 1 fir ceapa sau usturoi verde, sare
Fasolea se curata si se fierbe in apa clocotita cu sare si putin bicarbonat 15-20 minute. Se strecoara si se amesteca cu un sos facut din ulei, otet si ceapa taiata marunt.
Se serveste imediat sa nu-si piarda culoarea. La fel se prepara salata din fasole tucara sau grasa care se fierbe fara bicarbonat si poate sta mai mult in sosul lor.
8. Salata de legume cu fructe – 6 persoane
150 g cartofi, 4 mere, 200 g cirese, 2 banane, 5 caise, 3 pere, 3 piersici, 3 galbenusuri, 80 g ulei, 1/2 lamaie, putin mustar, putin zahar
Cartofii se fierb in coaja si se taie rondele; de asemenea, merele, perele, caisele si piersicile. Ciresele fara samburi trebuie sa le stoarceti. Se face o maioneza din 3 galbenusuri, ulei, sare, mustar si zeama de lamaie.
Se amesteca cu fructele stoarse putin de zeama si se pune si putin zahar. Se asaza in salatiera si se garniseste cu feliute de fructe din care s-a facut salata. Salata se poate servi cu pateu de iepure, ficat de gasca in aspic etc.
9. Salata italiana – 6 persoane
150 g cartofi, 150 g morcovi, 150 g telina, 2 oua, 1 galbenus, 100 g sunca, 7 fileuri de ansoa, 1 mar, 12 felioare salam de vara, 30 masline verzi, 1/2 lamaie, 60 g ulei, 2 fire ceapa verde, sare, piper, 2 salate verzi
Legumele se fierb si se taie julien scurt. Marul si ceapa crude se taie tot julien; de asemenea, sunca si fileurile de ansoa. Se face o maioneza cu ulei, mustar, 1 galbenus, sare si sare de lamaie si se amesteca cu legumele, sunca si fileurile de ansoa.
Se asaza pe un platou garnisite cu felii de salam, masline fara samburi, 2 oua fierte taiate felii si cu miez de salata verde.
10. Salata pescareasca – 12 persoane
36 midii sau scoici, 300 g fileuri de peste, 220 g ciuperci, 4 fileuri de ansoa, 2 oua, 2 galbenusuri, 1/2 lamaie, sare, piper alb, 3 salate verzi, 20 gaturi de raci sau 1 cutie crevete, 80 g ulei, 2 inimi de salata verde
Pestele si scoicile se poseaza (se fierb incet) apoi se dau la rece. Se face o maioneza din ulei, 2 galbenusuri, mustar, sare si sare de lamaie si se amesteca cu scoicile, pestele taiat, fileurile de ansoa taiate si putin mujdei.
Se asaza pe un platou si se garniseste cu ciupercile marinate, 2 oua fierte si tocate, cozi de raci si inimi de salata verde.
11. Salata cu pui in aspic – 6 persoane
1 pui fript sau fiert, 2 salate verzi, 1/2 lamaie, folositi 80 grame ulei, doar 1 fir de ceapa verde, sare, piper, 2 oua proaspete, 30 grame de gelatina, 3 sau 4 ridichi, niste ciuperci sau masline, putina fasole tip fidea fiarta
Puiul se taie julien. Salata se spala bine, se taie marunt si se sareaza. Se face o maioneza din 2 galbenusuri, ulei, sare si sare de lamaie si se amesteca cu puiul taiat, salata bine stoarsa si ceapa tocata (facultativ).
Se asaza intr-un vas de sticla care sa fie mai adanc si apoi se tine la frigider. Separat se prepara 1/4 l aspic limpede (facut din zeama de la pui limpezita cu albus de ou, cu gelatina si apoi strecurata prin tifon).
Se scoate de la frigider salata si se decoreaza deasupra cu feliute de ridichi, ciuperci sau feliute de masline si fasole fideluta. Cand aspicul a inceput sa gelifieze se da peste salata si se mai baga in frigider.
12. Salata de rosii
700 g rosii alese, 3 linguri ulei, sare, 1 fir ceapa sau usturoi verde
Rosiile se curata de pielita si se taie felii mari groase. Se mai scoate din seminte, se asaza in salatiera si se napeaza cu sos facut din ulei, sare si ceapa tocata.
13. Salata de sfecla de iarna
1,5 kg sfecla, 1 fir hrean, un pahar otet, sare, zahar, ulei
Sfecla se spala si se fierbe in apa cu sare circa 3 ore. Se curata, se taie felii si se asaza intr-un borcan cu hreanul ras, sare, zahar si otet. Deasupra se pune putin ulei si se leaga la gura borcanul cu pergament.
14. Salata de sfecla noua
700 g sfecla noua, 2 linguri otet, 3 linguri ulei, putin zahar, sare
Sfecla se spala si se fierbe circa 1 ora, la foc iute in apa cu sare. Se curata, se taie felii si se amesteca cu ulei, otet, sare si zahar.
15. Salata siciliana
200 g andive, 1 telina mica, 4 funduri de anghinara, 100 g svaiter, 150 g limba fiarta afumata, 50 grame masline verzi de preferat, o legatura de ridichi, o cantitate de 80 grame ulei, o jumate de lamaie, 60 grame de somn afumat, sare, piper, mustar, 1 ou, 1 galbenus, 2-3 castraveciori acri
Andiva, anghinara, limba si svaiterul se taie julien (telina se da prin razatoare) si se amesteca cu maioneza (preparata din ulei, un galbenus, niste sare, mustar, piper si zeama de lamaie). Se asaza pe un platou si se decoreaza cu flori din ridichi, masline fara samburi, somnul, 1 ou fiert taiat felii, 2-3 castraveciori taiati.
16. Salata de telina cu verdeata
500 g telina alba, 3 linguri otet, 3 linguri ulei, putin mustar, o legatura de verdeata
Telina se curata si se fierbe in apa cu sare circa 20 minute. Se taie sferturi, apoi fiecare sfert se taie in trei. Sosul se face din ulei, otet, sare si mustar si se amesteca cu telina si cu verdeata tocata.
17. Salata de vara
200 g morcovi mici, 200 g conopida, 200 g fasole fidea, 150 g mazare, 150 g rosii, 200 g varfuri de sparanghel, 1 legatura marar, 1/2 lingurita mustar, 2 linguri otet de prune, 4 linguri ulei, sare, piper, 1 fir ceapa verde, 1 salata
Legumele toate se fierb, in afara de fasole care se fierbe separat si rosiile care raman crude. Se taie in 2-3 si se amesteca cu sosul facut din otet, piper, sare si mustar afara de rosiile si sparanghelul cu care se garniseste salata. Se mai garniseste si cu salata verde.
18. Salata de varza alba si salata de varza rosie
1 varza, sare, 3 linguri otet, 3 linguri ulei
Se scot cotoarele de la varza, se taie fideluta, se asaza si se lasa 45 minute. Apoi se stoarce, se spala din nou si se amesteca cu sare, otet si ulei.
2 verze rosii, sare, 3 linguri otet, 3 linguri ulei
Se scot cotoarele de la varza, se taie fideluta, se da sare si se lasa o ora; se stoarce, se spala din nou si se amesteca cu sare si otet. Dupa 15 minute se amesteca si cu ulei.
19. Salata verde (laptuca)
2 salate mari, sare, 3 linguri otet, 3 linguri ulei
Salata se curata si se spala bine, se rupe cu mana (salata nu se taie cu cutitul) si se mai spala in 2-3 ape. Se scurge si se pune pe un servet.
Cand este scursa bine se amesteca intr-un vas cu sosul facut din ulei, sare si otet. Trebuie sa fie servita imediat pentru ca sa nu se moaie. Poate fi amestecata cu ceapa sau usturoi verde taiat.
20. Salata dobrogeana cu miel
300 g carne de miel fripta, 250 g cartofi, 3 oua, 150 g morcovi, 3 fire ceapa verde, 150 g ficat de miel, 2 gogosari, 2 castraveciori acri, 2 legaturi marar, sare, piper, mustar, 80 g ulei, 1 lingurita otet
Carnea de miel fripta se taie felii egale. Cartofii si morcovii se fierb si se taie julien, ceapa cruda de asemenea. Se amesteca cu un sos compus din otet, ulei, mustar, sare si piper si se asaza pe un platou sau o salatiera.
Se garniseste intr-un mod armonios cu gogosarii si castraveciorii taiati rondele, ficatul prajit si se presara cu mararul tocat.
In viitor vom mai publica multe alte retete de salate la fel de gustoase si care pot fi pe baza de cruditati, cu carne sau de post si chiar pentru vegetarieni. Suntem convinsi ca daca veti manca salate mai des veti fi mult mai sanatosi, iar sistemul dumneavoastra digestiv va functiona in conditii optime.
Sursa articol
Preparate de Arta Culinara, Iosif Strasman, Ion Radu, Bucuresti, 1981
Sursa poza
Photo by Anna Pelzer on Unsplash