9 Retete Vegane cu Ciuperci Pe Care Puteti Sa Le Preparati Rapid si Usor

retete vegane cu ciuperci

Ciupercile sunt cunoscute ca fiind niste plante inferioare. Acestea cresc in mod natural in paduri precum cele de conifere sau foioase, dar chiar si pe camp, existand mai multe tipuri de soiuri, fiecare avand un anumit aspect si gust.

Cele care cresc in padure trebuie sa fie testate in prealabil de cei care sunt experti in acest domeniu, pentru a evita speciile care sunt otravitoare. Intotdeauna dupa testare mai trebuie efectuate cateva verificari la prelucrarea lor pentru a fi si mai siguri ca sunt in regula.

Verificarile de acest tip pot fi urmatoarele:

– Se introduce un obiect de argint atunci cand ciupercile fierb. In cazul in care acel obiect se innegreste, atunci trebuie sa aruncati ciupercile.

– Se introduce o ceapa veche taiata in doua in timpul fierberii ciupercilor. In cazul in care ceapa devine albastra, atunci trebuie sa renuntati la ciuperci, deoarece sunt otravitoare.

– Mai poate fi introdus un fir de patrunjel verde in ciupercile care se afla in fierbere. Daca observati ca frunza de patrunjel nu isi pastreaza culoarea verde, ci ajunge sa se ingalbeneasca sau sa capete culoarea maro, atunci ciupercile sunt otravitoare.

Pentru a evita astfel de probleme, cel mai sigur este sa consumati doar ciuperci din magazine, deoarece acestea sunt cultivate in sere speciale si sunt ambalate conform standardelor de calitate din domeniu.

Trebuie sa stiti faptul ca ciupercile sunt foarte gustoase, insa nu sunt neaparat foarte nutritive. Continutul acestora consta in: apa in cantitate mare, diverse saruri minerale, mai multe vitamine (in special vitamina C) si o cantitate mica de proteine.

In randurile urmatoare va vom prezenta 9 retete vegane cu ciuperci care au rolul de a va oferi posibilitatea de a manca sanatos, dar si cat mai variat, astfel incat sa aveti de unde alege ceva care sa fie pe placul dumneavoastra.

1. Tocanita de ciuperci

1 kg ciuperci, 1/4 kg ceapa, 3 linguri ulei, verdeata: marar si patrunjel, sare

Tocati ceapa, dupa care o caliti in apa, iar apoi adaugati ciupercile tocate in prealabil si le fierbeti bine. Spre sfarsit adaugati verdeata, bineinteles tocata, sarea, uleiul si lasati sa fiarba inca 5 minute.

2. Reteta Friptura de ciuperci

Curatati ciupercile, le spalati si le scurgeti, dupa care le asezati intr-o tava, presarati sare dupa gust, le stropiti cu ulei si le puneti la copt in cuptor. Se servesc, de preferat, calde impreuna cu usturoi si mamaliguta calda.

3. Ciuperci cu pastai de fasole

1 kg ciuperci, 1 kg pastai de fasole, 1/2 kg ceapa, 2 capatani usturoi, 100 ml ulei, verdeata: marar si patrunjel, sare

Spalati ciupercile, dupa care le tocati in bucati mai mari, le caliti usor in apa, apoi in putin ulei si sare. Intre timp fierbeti pastaile de fasole, iar apoi le scurgeti.

Caliti ceapa tocata in apa, adaugand intre timp verdeata care este deja tocata, uleiul, sarea dupa gust si usturoiul pisat in prealabil.

La pasul urmator luati o tava sau un vas jena si asezati ciupercile amestecate cu pastaile, turnati deasupra ceapa impreuna cu verdeata si usturoiul pisat, dupa care puneti tava sau vasul la cuptor pentru aproximativ 15-20 minute.

4. Pate de ciuperci vegan

1 kg ciuperci, 1 capatana de usturoi, maioneza de soia, miezul de la o paine

Prepararea maionezei din soia se face din faina de soia care este fiarta si apoi ingrosata mai mult sau se mai face din boabe de soia care se fierb sub presiune si ulterior se transforma intr-o pasta. Acest amestec se mixeaza apoi cu ulei si lamaie, la fel ca in cazul oricarei maioneze.

Continuam cu prepararea propriu-zisa a pateului de ciuperci. Ciupercile in primul rand se spala (de preferat sa folositi ciuperci champignon), apoi se toaca folosind masina de tocat, apoi se fierb in propria lor zeama, iar la sfarsit se adauga putin ulei si sare cat considerati ca va place.

Apoi folositi miezul de la o paine si rupeti-l in bucati, dupa care acesta se va introduce in ciupercile care au fiert si se asteapta sa se absoarba zeama in miezul de paine. Dupa acest pas se va amesteca cat mai bine cu maioneza fara lamaie si cu usturoiul care trebuie sa fie pisat in mod corespunzator. Compozitia rezultata ar trebui sa aiba o consistenta asemanatoare cu a pateului obisnuit.

5. Ciuperci cu maioneza

1 kg ciuperci, 1/4 maioneza

Iata care sunt pasii: ciupercile se spala, se toaca sub forma de cuburi, se pun in apa clocotita si se fierb, dupa care se scurg, la psul urmator se amesteca cu maioneza, la care adaugati zeama de lamaie sau chiar usturoi pisat cu grija.

6. Ciuperci umplute vegane

Se folosesc, in acest caz, palarii mai mari de ciuperci care trebuie sa fie curatate de lamele, spalate atent si scurse. Acestea se vor aseza pe o tava si se vor umple cu coditele lor care au fost initial tocate, cu marar tocat, usturoi pisat, apoi se pot stropi cu ulei, se presara cu sare cat considerati dumneavoastra si se pun la copt in cuptor.

7. Ciuperci coapte

Pentru prepararea acestei retete veti folosi palarii mari de ciuperci care se coc pe plita. Dupa acest pas le puteti servi presarate cu sare sau chiar in saramura.

Saramura se poate prepara in modul urmator: Puneti la fiert apa cu cimbru. Asteptati sa se raceasca, amestecati cu usturoi pisat cu sare, apoi trebuie sa strecurati intr-un castron, dupa care veti aseza in el ciupercile coapte pe care le-ati preparat la pasul anterior.

8. Reteta Bors cu ciuperci

1 kg ciuperci, 1/4 kg ceapa, 1/4 kg morcov, 1 litru suc de rosii, 1 litru bors de putina, 2-3 linguri ulei, verdeata: leustean, marar, patrunjel, sare

Tocati ceapa, radeti morcovul folosind o razatoare si apoi fierbeti-le in apa clocotita, adaugand intre timp ciupercile tocate si sa le fierbeti bine. Daca doriti puteti sa adaugati si cativa cartofi care se taie cuburi.

Adaugati apoi borsul de putina, fierband pentru 10 minute, iar spre sfarsit adaugati sucul de rosii si in ultimele 4 sau 5 minute de fiert, introduceti verdeata, uleiul si sarea.

9. Pilaf cu ciuperci

1 kg ciuperci, 1/4 kg orez, 1/4 kg ceapa, 150 ml ulei, sare, condimente (cimbru, coriandru, nucsoara, ienibahar)

Fierbeti ceapa tocata folosind o cana de apa clocotita impreuna cu un condiment. Tocati ciupercile, apoi caliti-le in apa, apoi in ulei si sare. Curatati si spalati orezul si fierbeti-l in apa clocotita.

Daca vreti sa va iasa un pilaf care sa arate bine si sa nu se imprastie, incercati sa aplicati urmatorul secret si anume: la un anumit volum de orez, folositi 5 volume de apa (un exemplu ar fi ca la o cana de orez sa folositi 5 cani de apa), iar apa sa se puna la clocotit si sa se adauge orezul amestecand permanent in el. Daca apa este adaugata pe parcurs atunci se imprastie si se strica aspectul orezului.

Amestecati orezul impreuna cu ceapa si condimentele, cu ciupercile care au fost calite initial, sare si ulei in functie de gustul fiecaruia, fierbandu-le toate impreuna timp de cateva minute.

Sursa poza:

Photo by Camila Melim on Unsplash

(Vizitat de 1,525 ori, 1 vizite azi)