Afinul creste in zonele cu pasuni de munte, mai ales prin locurile mai stancoase, fiind un arbust mic care este cunoscut datorita fructelor sale de culoare negru-albastrui si cu gust dulce-acrisor. Oamenii folosesc de la aceasta planta frunzele si fructele.
Frunzele de afin contin mirtilina care mai este cunoscuta si sub numele de insulina vegetala. Din aceste frunze se poate prepara un ceaincare are proprietatea de a scadea zaharul din sange, fiind recomandat in special celor care sufera de diabet.
Efectele acestui ceai pot fi accentuate daca mai adaugam in plus pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul poate fi baut indulcit cu zaharina sau neindulcit, cate o ceasca mica inainte de servirea fiecarei mesei principale de-a lungul zilei.
Frunzele de afin contin tanin care are are o actiune astringenta, fiind folosite cu succes in diaree.
De asemenea, datorita continutului de arbutina si hidrochinona, frunzele de afin au proprietati bacteriostatice, astfel incat pot fi utilizate ca antiseptic urinar si usor diuretic. Cei care sufera de guta si reumatism le pot folosi, de asemenea, cu succes.
Pe de alta parte, fructele de afin sau afinele, cum se mai numesc, au un continut bogat in tanin, pectine, mirtilina care este o substanta coloranta, acizi organici (acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic), zaharuri, provitamina A, vitamina C si alte substante cu numeroase beneficii pentru sanatatea organismului nostru.
Ceaiul de afine este deseori folosit pentru combaterea diareei, deoarece are cunoscute proprietati antiseptice care ajuta mult in lupta cu infectiile intestinale, mai ales in gastroenterite, ajutand la imbunatatirea proceselor de fermentatie si putrefactie.
Exista unele persoane care le recomanda chiar si pentru lupta impotriva oxiurilor.
Acest tip de ceai poate fi preparat in mai multe feluri si anume:
– Fierbeti fructele uscate (afinele) in 250 ml apa timp de 30 minute, dupa care beti ceaiul caldut.
– Turnati doua pahara cu apa fiarta peste o lingurita si jumatate de fructe uscate, dupa care raciti ceaiul. Fructele se vor lasa la macerat timp de opt ore, dupa care beti intreaga cantitate de lichid pe parcursul unei zile.
Daca doriti sa accentuati actiunea astringenta si antiseptica a fructelor de afin, puteti sa adaugati coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta. Pentru unele ocazii sau sarbatori, aveti posibilitatea sa preparati din afine chiar si lichior sau vin, care si ele au proprietati antiseptice si astringente, bineinteles, daca sunt consumate cu masura.
Afinele pot fi consumate in stare proaspata, acestea avand beneficii importante precum: regleaza scaunele, ajuta la incetarea fermentatiilor intestinale, la eliminarea gazelor, amelioreaza cu succes inflamatiile hemoroidale si contribuie la restabilirea poftei de mancare.
Sursa articol:
Plantele Medicinale in Apararea Sanatatii, de farm. Corneliu Constantinescu, Editia a IV-a, Bucuresti 1976
Sursa poza
Photo by Élisabeth Joly on Unsplash