Planta Coada Soricelului se intalneste la marginea potecilor, drumurilor si in zonele cu pamant necultivat. In vestul tarii mai poarta denumirea de alunele, din cauza faptului ca unii oameni sunt de parere ca ar putea ajuta la tratarea alunitelor de pe fata.
Mai exista si alte zone din Romania unde este cunoscuta sub numele de sorocina. Partile care se utilizeaza sunt florile – numite Flores Millefolii si planta in sine cu frunze dar si flori – numita Herba Millefolii.
Deoarece are in compozitia sa ulei volatil, care este bogat in azulen, coada soricelului este cunoscuta pentru proprietatile sale antiseptice care se aseamana mult cu cele ale musetelului.
Exista numeroase afectiuni pentru care se poate recomanda, mai ales in cazul celor care au legatura cu stomacul si intestinele, cum ar fi enterocolitele si gastritele. Colicile stomacale pot fi calmate, gazele se elimina mai usor si pofta de mancare poate fi imbunatatita.
Infuzia obtinuta din coada soricelului poate actiona eficient asupra ficatului, avand rolul de a mari secretia biliara si de a diminua cu succes spasmele rezultate in urma colicilor hepatice.
Datorita substantei amare numita achileina, care se afla in compozitia frunzelor sale, aceasta planta medicinala are proprietati care stimuleaza apetitul. De asemenea este recomandata si in alergii.
Ceaiul obtinut din coada soricelului este deseori folosit de catre femeile care au o menstruatie neregulata, avand capacitatea de a normaliza hemoragiile mai bogate si de a diminua durerile. Ceaiul obtinut din coada soricelului cu frunze de urzica se bea de obicei atunci cand suferiti de hemoroizi aproximativ doua sau trei ceaiuri pe zi. Daca aveti si constipatie atunci mai adaugati coaja de crusin.
Daca doriti sa ajutati la eliminarea viermilor intestinali atunci puteti prepara o infuzie obtinuta din 10 g planta medicinala si 100 ml apa. Incercati sa beti ceaiul la orele diminetii, neindulcit si de preferat pe stomacul gol.
Multa lume bea ceaiul primavara, pentru ca ajuta la curatarea eficienta a sangelui. Mai este recomandat in diverse afectiuni des intalnite precum: tuse, bronsita, in stari de nervozitate, ceaiul de coada soricelului fiind ideal pentru a aduce imbunatatiri in asemenea cazuri.
Modalitatea de preparare a ceaiului este foarte simpla: infuzia se realizeaza folosind una sau doua linguri de planta la o cantitate de 500 ml apa. Se recomanda sa fie baut in cursul zilei.
Este bine de stiut faptul ca planta medicinala coada soricelului se regaseste in ceaiuri care le beau cei care sufera de astm, de afectiuni gastrice, care au probleme hepatice, care au diverse colici, vor ceva cu efect diuretic si in special in ceaiuri cu proprietati laxative-antihemoroidale.
Pentru cei care vor sa foloseasca aceasta planta pentru probleme externe, le spunem ca poate fi folosita sub forma unor bai sau comprese in scop calmant, ca si antiinflamatoare si chiar dezinfectante in unele arsuri, diverse plagi purulente, eczeme, hemoroizi, zone cu ulcere varicoase si chiar in abcese dentare.
Unul dintre beneficiile cele mai importante consta in capacitatea sa de a regenera tesuturile. In cazul bailor se utilizeaza intre 30 si 60 g planta la aproximativ 1 litru de apa. Daca vreti sa mariti efectul de regenerare, atunci puteti sa adaugati radacina de tataneasa. Unele persoane folosesc acest ceai pentru calmarea tenului inrosit si iritat.
Sursa articol
Plantele medicinale in apararea sanatatii, Farm. Corneliu Constantinescu, Bucuresti, 1976, Editia a IV-a
Sursa poza
Photo by Markus Winkler on Unsplash