In acest articol vom scrie despre ce sunt macesele, ce beneficii si proprietati au pentru a mentine sanatatea organismului nostru, dar si despre diverse remedii naturiste si modalitati de preparare ale acestora.
Ce sunt macesele? Aceste plante medicinale fac parte din categoria fructelor de padure datorita faptului ca marea majoritate a productiei de macese provine de la plantele spontane care se mai numesc Maces (denumirea in latina este Rosa canina L.), Trandafir salbatic, Rasura sau in unele locuri Ruje.
Totusi, in ultimii ani, macesul a inceput sa fie introdus si in cultura, insa pe suprafete limitate. Macesele sunt considerate ca fiind pseudofructe, deoarece iau nastere din dezvoltarea receptaculului floral.
Ochenele se afla in interiorul lor, care sunt de fapt adevaratele fructe si sunt denumite in mod obisnuit seminte. Forma maceselor poate fi sferica sau elipsoidala, pot avea culoarea portocalie in faza incipienta de parga si culoarea rosie de obicei sau rosie-portocalie atunci cand ajung la maturitate.
Daca vreti sa le folositi in scop medicinal, atunci trebuie recoltate cat timp sunt in faza de parga si nu sunt moi, deci nu toamna cand sunt coapte in totalitate si devin moi, deoarece in aceasta faza, fructele contin o cantitate mult mai mica de substante active si vitamine.
Acest lucru inseamna ca macesele aflate in parga si care sunt tari au continutul maxim de vitamina C. Trebuie sa tineti cont de faptul ca prelucrarea maceselor se face imediat dupa recoltare, pentru ca substantele active sa nu se degradeze.
Tineti minte ca trebuie sa evitati prelucrarea acestora in vase metalice, deoarece vitamina C se degradeaza in prezenta metalelor. Cel mai bine este ca prelucrarea sa se faca in vase de lemn, plastic sau de ceramica smaltuita.
Ce substante contin?
Macesele contin urmatoarele substante importante: apa in proportie de 49%, zaharuri 21%, proteine aproximativ 3.6%, acizi 3.5% (adica in acid malic), celuloza 23%, substante minerale esentiale 2.8%, cunoscuta provitamina A (in cantitate de 500 pana la 5000 mg la 100 g pulpa, variind de la o specie la alta), vitaminele B1, B2, E, K si P (regasite sub forma de flavonoglucozide) si o cantitate foarte mica de vitamina PP.
Vitamina F se regaseste in uleiul semintelor de macese, aceasta reprezentand acizi grasi esentiali precum: acidul linolic, acidul linoleic si acidul arahidonic. Stabilizarea vitaminei C se realizeaza in urma actiunii acizilor din macese: malic si citric.
Ar mai fi de mentionat prezenta unor compusi cu efect terapeutic precum: betulina si licopen (care este un izomer al carotenului), care este pigmentul datorita caruia acestea au culoarea rosie-portocalie.
Remedii naturiste pe baza de macese si modalitati de preparare
Macesele au numeroase beneficii si proprietati, fiind folosite in scop terapeutic ca si remedii naturiste. Elementele maceselor care se folosesc in acest scop sunt: fructele (din care puteti prepara infuzie, decoct, sirop, chiar si vin medicinal sau bauturi racoritoare), semintele si florile.
Macesele amestecate cu miere
Se amesteca 2 parti reprezentand pulpa de macese (fara perisori) cu o parte de miere. Acest amestec se foloseste impotriva limbricilor (ascaridoza) si se consuma zilnic luandu-se cate 2 sau 3 lingurite.
Decoctul din macese
Se utilizeaza o lingurita de fructe la o cana cu o cantitate de 200 ml apa. Macesele sunt diuretice si pot impiedica formarea calculilor renali.
Fructele se pun in apa atunci cand incepe sa fiarba si se lasa la fiert cam 5-10 minute astfel incat sa se evite pierderea in cantitati mari a vitaminei C.
Decoctul astfel rezultat este folosit ca remediu naturist ajutator in tratarea unor diverse afectiuni precum: rinita, colita cronica, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, dar si in cazul dezintoxicarii alcoolicilor. Cantitatea recomandata pentru utilizare este de 2-3 cani decoct pe zi, de preferat sa fie baut caldut.
Infuzia din fructe de maces
Acest remediu naturist este bogat in vitaminele C si P si poate fi de ajutor la tratarea unor afectiuni precum: arterita, ateroscleroza, hipertensiune arteriala si trombangeita obliteranta.
Aceste beneficii sunt posibile datorita faptului ca infuzia de macese poate mentine elasticitatea si permeabilitatea vaselor capilare din organism, avand un continut semnificativ de bioflavonoide. Modul de preparare al infuziei este foarte usor: se utilizeaza 2 linguri de fructe la 0.5 litri de apa clocotita, dupa care se bea pe parcursul unei zile.
Infuzia de macese si fructe de Catina alba
Se prepara din parti egale, constand in 1 sau 2 lingurita de amestec la o cana cu apa (aproximativ 200 ml). De obicei aceasta infuzie se poate bea ca si ceai alimentar in timpul anului, de obicei in jur de 2 sau 3 cani pe zi.
Maceratul la rece de macese
Acest preparat poate fi asemanat cu o bautura racoritoare cu multiple proprietati benefice pentru corpul nostru, deoarece este foarte bogata in vitamine sanatoase.
Modul de preparare este urmatorul: se pun la macerat 100 g de macese timp de 12 ore intr-un litru de apa rece, dupa care se mai adauga 100 g zahar, iar dupa ce acesta se dizolva se strecoara usor. Puteti bea 3 cani pe zi si trebuie pastrat la rece.
Siropul de macese
Prepararea acestui sirop este foarte simpla si anume: clocotiti 1.5 litri de apa si turnati-o peste o cantitate de 250 g macese, dupa care o lasati la macerat 12 ore, apoi o filtrati, adaugati 0.5 kg zahar si o puneti la fiert pana cand dobandeste consistenta unui sirop.
Mai exista o a doua modalitate de preparare precum: folositi suc de macese si zahar in parti egale, apoi fierbeti la foc mic, folosind un vas din inox, pentru aproximativ 10-15 minute si sa nu uitati sa inlaturati spuma formata pe parcursul fierberii.
Luati vasul de pe foc si adaugati 6 linguri de zeama de lamaie sau chiar 2 lingurite cu vitamina C sub forma de pulbere. Apoi veti amesteca bine si veti turna siropul in niste sticle curate care trebuie sa fie initial uscate si fierbinti.
Dupa aceasta operatiune sticlele se vor astupa ermetic si se vor pasteuriza. Ca sa va faceti o idee mai clara despre ce cantitate aveti nevoie, putem afirma ca din 3 kg macese puteti sa obtineti cam 1 litru de suc.
Vinul (cidrul) de macese
Acesta poate fi folosit ca remediu naturist, deoarece are actiune diuretica, tonic-aperitiva si poate fi utilizat ca ajutor in tratarea afectiunilor hepatice si renale.
Infuzia din flori de maces si decoctul din seminte de macese pot fi folosite ca remedii naturiste in cazul unor boli de ficat, care afecteaza rinichii, in dizenterie, probleme cauzate de constipatie si hemoptizii (cunoscute ca scuipari de sange).
In unele farmacii se pot prepara diverse granule de polivitamine din macese. Tot din aceste fructe se obtine substanta numita Rozavit, care este un produs biostimulator, sub forma de suc, care contine foarte multa vitamina C (la 250 ml suc se regasesc aproximativ 75 mg vitamina C).
Extractul de macese
Acest preparat se utilizeaza in apifitoterapie, pentru crearea produsului numit Ciploment T, niste tablete moi, care este cunoscut pentru actiunea sa biostimulatorie.
Datorita continutului ridicat de acid ascorbic (vitamina C), macesele au o proprietati antiinfectioase, deoarece vitamina C are capacitatea de a influenta procesele de oxidoreducere a microorganismelor, impiedicand astfel respiratia acestora.
Sursa poza:
Photo by Nareeta Martin on Unsplash