Dieta cu varza murata (acra) desfasurata pe parcursul a cinci zile

dieta varza murata

Varza murata nu inseamna doar sarmale sau o simpla garnitura la mancarurile iernii. Pe langa faptul ca e sanatoasa, mai are un avantaj: nu contine grasimi, de aceea este ideala pentru cei care vor sa urmeze o dieta de slabit.

De asemenea, varza acra este un izvor de energie. Explicatia o gasim in continutul bogat de elemente nutritive: vitamina C, acid lactic, vitaminele din complexul B, vitamina K, magneziu, fier, fluor si iod.

Varza murata stimuleaza sistemul imunitar, intarind organismul in lupta impotriva virusilor si a bacteriilor, regleaza circulatia sanguina si flora intestinala. Este un aliment ideal iarna, deoarece compenseaza absenta de pe piata a surselor clasice de vitamine si minerale, mai exact legumele si fructele proaspete.

In fiecare zi

Micul dejun:

– 1 felie paine de secara
– 3 linguri branza de vaci sau urda (20% grasime) amestecata cu 1 lingurita patrunjel tocat sau boia dulce de ardei

Gustarea de la ora 11:00

– 100 g struguri sau 1 para sau 1 mar

Gustarea de la ora 17:00

– 1 pahar iaurt sau
– 1 salata verde cu zeama de lamaie, rosii si castraveti

Bauturi

– 1 1/2 l apa minerala, ceai de plante sau ceai negru

Prima zi

Pranz

Varza murata spaniola

Se curata 3 cepe mici, se taie pestisori si se calesc in 2 linguri de ulei incins. Se scot din tigaie si, in locul lor, se pun 300 g varza murata taiata fideluta. Se adauga 1 lingurita seminte de ienupar si 1-2 crengute de cimbru.

Se sting toate cu 1 cana supa de legume instant. Se adauga 100 g cartofi curatati de coaja si taiati cubulete, 35 g carnati chorizo taiati rondele (carnati spanioli, dar se pot pune si carnati autohtoni, mai picanti), se adauga si ceapa si se fierb impreuna pana se inmoaie carnatii si cartofii.

Cina

Salata Gourmet

Se curata si se taie fasii 100 g batog de macrou afumat, se pune pe o farfurie, se stropeste cu zeama de la 1/2 lamaie si se presara cu piper proaspat macinat. Zeama de la cealalta jumatate de lamaie se amesteca cu 1 lingurita ulei, un varf de cutit de chimen si putina coaja rasa de lamaie.

Se amesteca apoi cu 200 g varza acra taiata fideluta. Se serveste varza alaturi de pestele afumat. Se presara cu marar si se serveste salata cu 50 g paine neagra sau de secara.

A doua zi

Pranz

Budinca de varza murata cu orez

Se taie fideluta 300 g varza murata si se caleste pe jumatate in 1 lingura ulei. Se fierb separat 2 cescute orez. Se unge un vas de Jena cu putin unt, se presara cu pesmet, se asaza un rand de varza calita, unul de orez, care se presara cu piper proaspat macinat.

Intre straturi se presara pesmet. Se toarna deasupra 50 g smantana degresata, din nou pesmet si cateva bucatele de unt. Se da budinca la cuptor pana se rumeneste.

Cina

Salata cu sardine si sunca

Se desareaza 200 g varza acra, se taie fideluta si se amesteca cu 2 lingurite ulei, 2 fileuri de sardine scurse bine din conserva si taiate marunt si 1 ardei gras rosu taiat julien.

Se adauga 50 g sunca slaba feliata si se presara cu 1 lingurita capere. Se garniseste salata cu patrunjel verde.

A treia zi

Pranz

Varza murata cu galuste de branza de vaci

Se prepara intai galustele: se trec prin sita 100 g branza de vaci scursa bine, se amesteca apoi cu 1 galbenus, 10 g faina, 10 g gris, putina sare si 1 albus batut spuma.

Din aceasta compozitie, cu palmele umezite, se formeaza galuste rotunde, care se fierb in apa clocotita cu putina sare; se pastreaza la cald.

Separat, se pun la fiert 300 g varza murata taiata fideluta cu 1 foaie de dafin, putin chimion si 1 cana de supa de legume instant. Se toaca marunt 1 ceapa si se caleste in 1 lingurita ulei.

Se adauga 100 g crenvursti taiati bucatele si se prajesc usor. Se servesc galustele cu varza, se toarna deasupra amestecul de ceapa si crenvursti si se presara cu patrunjel verde.

Cina

File de peste cu varza acra

Se curata 1 ceapa si se toaca fin. Se caleste usor in 2 lingurite ulei. Se adauga 300 g varza acra taiata fideluta si 50 ml zeama de sfecla rosie. Se condimenteaza cu sare, piper si un varf de cutit de zahar.

Se curata 1/2 legatura zarzavat de supa, se spala si se taie in bucatele mici. Se fierb 10 minute in 200 ml supa de legume instant, la care se adauga 5 boabe de piper si 50 ml vin alb. Se trec apoi prin sita.

Se spala 200 g file de peste si se pune in zeama de supa. Se fierbe 10 minute, se scoate din oala si se pastreaza la cald.

Se incalzesc 100 ml zeama in care a fiert pestele, se adauga bucatele de unt si se bat cu telul pana se leaga sosul. Se serveste pestele cu garnitura de varza acra si sosul turnat deasupra.

A patra zi

Pranz

Supa de varza murata

Se caleste 1 ceapa tocata fin in 2 lingurite ulei. Se adauga 1 cartof curatat de coaja si taiat bucatele mici si un varf de cutit de chimen.

Se amesteca pe foc, apoi se adauga 200 g varza acra taiata fideluta si 200 ml supa de legume instant. Se lasa sa fiarba, apoi se mixeaza sau se trec prin sita pentru a obtine un piure. Se drege apoi supa cu 1 lingura smantana (10% grasime).

Se garniseste cu 20 g sunca slaba, taiata in fasii subtiri si cu cozi de ceapa verde taiate inele. Se serveste cu 1 felie de paine de secara.

Cina

Salata de varza cu branza de oaie

Se taie fideluta 200 g varza murata. Se inmoaie 1 lingura de stafide in apa calda, apoi se scurg. Se amesteca bine 1 lingura zeama de lamaie cu 2 lingurite ulei.

Se adauga la varza, impreuna cu stafidele. Se asaza varza pe foi de salata, se adauga 60 g telemea de oaie faramitata, iar pe deasupra se presara cu chimen. Se serveste salata cu 1 felie de paine de secara.

Nota: Daca varza e prea sarata, de obicei se desareaza inainte in apa rece si se stoarce. Preferabil ar fi insa sa n-o spalati si nici sa n-o stoarceti inainte de a o gati, pentru a pastra cat mai mult din vitaminele si enzimele pe care le contine varza murata. Iar fierberea sa se faca intr-o oala acoperita, nu mai mult de 10-15 minute.

A cincea zi

Pranz

Varza murata cu cotlet de porc

Se caleste 1 ceapa tocata in 2 lingurite de ulei. Se adauga 300 g varza murata taiata fideluta, 1 foaie de dafin si 1 lingurita seminte de ienupar.

Se stinge totul cu 1 cana de supa instant. Se pune deasupra 1 cartof curatat de coaja si taiat felii si 200 g cotlet de porc fara os. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba 10-15 minute. Se presara cu patrunjel verde.

Cina

Varza acra cu prune uscate

Se caleste 1 ceapa taiata pestisori in 2 lingurite ulei. Se adauga 300 g varza acra, taiata fideluta, 1 foaie de dafin si 2 cuisoare.

Se amesteca totul bine si se stinge cu 1 cana supa instant. Se adauga 6 prune uscate si se fierb impreuna. Se serveste cu 1 cartof copt.

(Vizitat de 740 ori, 1 vizite azi)