Un somn relaxat si o atenta ingrijire a tenului ne ajuta sa prevenim aparitia ridurilor. La fel de importanta este insa si alimentatia. Cu aceste zece superalimente puteti combate primele semne ale imbatranirii de care ne temem atat de mult.
Afinele Sunt unul din cele mai bune alimente care previn formarea ridurilor. Sunt incarcate de polifenoli – antioxidanti care combat efectele distrugatoare ale radicalilor liberi. Acesti radicali liberi sunt creati atunci cand organismul arde oxigen, iar productia lor este sporita de o serie de factori – de exemplu, expunerea la un mediu poluat sau la fumul de tigara.
Pe langa faptul ca grabesc procesul de imbatranire, radicalii liberi sunt asociati si cu un risc sporit al bolilor cardiovasculare si al unor forme de cancer. Pentru a straluci de sanatate, adaugati un pumn de afine la cerealele de la micul dejun sau amestecati-le cu iaurt.
Nucile
Majoritatea sortimentelor de nuci ne ofera o sursa buna de seleniu, un antioxidant foarte activ, care lupta impotriva procesului de imbatranire. Nu exagerati insa, deoarece nucile au si un continut ridicat de grasimi.
Spanacul
Legumele verzi cu frunze se remarca printr-un ingredient foarte important: luteinul. Studiile au demonstrat ca o concentratie ridicata de lutein poate preveni atat ridurile, cat si unele afectiuni oculare legate de imbatranire.
Spanacul contine si fier, un mineral esential pentru celulele rosii si o componenta de baza a hemoglobinei, care transporta oxigenul in organism. O carenta de fier poate duce la anemie, cauza oboselii si a tenului palid, lipsit de stralucire.
Capsunile
Atuul lor este continutul bogat de vitamina C, care ajuta la intarirea capilarelor (mici vase de sange) si a peretilor celulelor si care este esentiala pentru formarea colagenului, un element cheie in mentinerea fermitatii pielii.
Nu uitati: zece capsuni contin mai multa vitamina C decat o portocala si nici macar nu trebuie sa le curatati de coaja.
Uleiul de masline
Vechii greci si romani isi frecau pielea cu ulei de masline pentru a-si vindeca ranile sau arsurile de soare. Si nu greseau deloc.
Cercetatorii moderni afirma ca uleiul de masline este incarcat de grasimi mononesaturate – grasimi care, sustine un studiu australian, previn formarea ridurilor si ajuta la cicatrizarea ranilor.
Sfatul dermatologilor e sa alegem uleiul de masline extra-virgin, care contine un antioxidant important in lupta impotriva procesului de imbatranire. Acest antioxidant, hidroxytirosol, intareste unghiile si da stralucire si elasticitate parului.
Avocado
Se stie ca uleiul de avocado, aplicat pe piele, o inmoaie si o catifeleaza. Multi experti sunt de parere ca si consumul fructului de avocado ajuta la intarzierea procesului de imbatranire. Si aceasta deoarece este o sursa bogata de grasimi mononesaturate. Folositi avocado mai mult in salate.
Semintele de floarea-soarelui
Majoritatea semintelor constituie o sursa buna de vitamina E care, impreuna cu alti antioxidanti, cum ar fi vitamina C si seleniu, mentine sanatatea si supletea pielii.
Forurile mondiale ale sanatatii recomanda femeilor sa-si asigure zilnic, prin dieta sau suplimente nutritive, un minim de 3 mg de vitamina E – doar 25 g de seminte de floarea-soarelui ne furnizeaza 10 mg de vitamina E. Presarati-le peste salate sau alte gustari.
Ardeii grasi
Ardeii in culori vii, rosu, galben sau portocaliu, au o mare valoare antioxidanta, de aceea sunt considerati alimentul perfect impotriva imbatranirii.
Pe langa faptul ca sunt plini de vitamina C (doar o jumatate de ardei rosu asigura aproape de doua ori cantitatea recomandata zilnic), ardeii grasi au si un continut bogat de betacaroten. Organismul foloseste acest nutritiv pentru a fabrica vitamina A, care mentine elasticitatea pielii si previne aparitia ridurilor.
Pepenele galben
La fel ca si ardeii grasi, pepenii galbeni sunt incarcati cu vitamina C si betacaroten. Dermatologii ne recomanda sa mancam cate o felie de pepene galben de trei ori pe zi.
Pentru un efect antiimbatranire cat mai puternic, ar trebui, in opinia lor, sa alegem fructe bogate in carbohidrati si cu un indice glicemic scazut.
Cu alte cuvinte, fructe care ofera organismului energie, fara a afecta drastic nivelul zaharului din sange. Cele mai bune optiuni: pepenii. Ei contin si multa apa, care ajuta la hidratarea pielii, ferind-o astfel de riduri.
Somonul
Face parte din categoria pestilor grasi, care ne ajuta sa ne pastram tineretea pielii. Este bogat in acizii grasi omega-3, foarte sanatosi atat pentru circulatia sangelui, cat si pentru inima, piele si musculatura.
Multi cercetatori considera somonul una din cele mai eficiente arme impotriva procesului de imbatranire. Iar recomandarea lor e sa mancam peste gras (macrou, sardine, pastrav) de doua ori pe saptamana.
Sursa articol:
Cartea gospodinelor, vol 69, Colectie condusa de Max Banus
Sursa poza
Photo by Melissa Belanger on Unsplash